ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΡΑΛΛΙ
Παίρνουμε το μαύρο κοράλλι από ένα θαλάσσιο θάμνο. Ονομάζεται «Γιούσουρι», λέξη που προέρχεται από την Αραβική “ΓΙΟΥΣΕΡ” που σημαίνει “μαύρο κοράλλι”. Το μαύρο κοράλλι της Μεσογείου είναι η καλύτερη ποιότητα σε όλο τον πλανήτη. Θεωρείται ένα από τα πιο κλασσικά υλικά για τη δημιουργία κομπολογιών. Δεν είναι συμπαγές υλικό διότι κάθε φορά δημιουργεί νέο φλοιό επάνω στον παλιό του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΡΑΛΛΙ
Το κόκκινο κοράλλι προέρχεται από τη Ν. Αμερική. Το αρχικό υλικό προέρχεται από ένα θαλάσσιο θάμνο. Φτιάχνουμε τις χάντρες μέσω επεξεργασίας. Υπάρχει και κόκκινο κοράλλι στην Μεσόγειο, όμως είναι πολύ σπάνιο και πανάκριβο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΟΡΑΛΛΙ
Το μπλε κοράλλι προέρχεται από τη Ν. Αμερική. Το αρχικό υλικό και αυτού προέρχεται από ένα θαλάσσιο θάμνο. Επίσης φτιάχνουμε τις χάντρες μέσω επεξεργασίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΣΤΡΑΚΟ
Αυτό το είδος προέρχεται από το εσωτερικό του οστράκου και είναι, στην ουσία, η εσωτερική πλευρά του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΨΙΔΙΑΝΟΣ
Ο οψιδιανός είναι ηφαιστειογενής κρύσταλλος που προέρχεται από τη λάβα του ηφαιστείου. Υλικό γνωστό και στην Αρχαία Ελλάδα (καθρέφτες, χειρουργικά εργαλεία). Το βρίσκουμε σε χρώματα μαύρο, καφέ, γκρι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΑΒΑΣΤΡΟ
Το αλάβαστρο είναι είδος μαρμάρου χρώματος λευκού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΓΙΑΚ
Το υλικό αυτό προέρχεται από το κέρατο ενός ζώου που ζει στην Ινδία και στο Θιβέτ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΝΕΡΟΒΟΥΒΑΛΟΥ
Αυτό το υλικό προέρχεται από το κέρατο ενός ζώου που ζει στην Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, Κίνα, Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και σε κάποιες Αφρικανικές χώρες.

ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟ Ή ΚΑΡΠΟΥΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
Το ξύλο είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο, ζεστό υλικό. Στη χώρα μας, σε μέρη που οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε υλικά ζώντας μακριά από τις πόλεις, χρησιμοποίησαν τα ίδια τους τα χέρια για να φτιάξουν την παρέα τους, το κομπολόι τους, χάντρα-χάντρα.

ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ
ΞΥΛΟ ΕΛΙΑΣ: προέρχεται από κλαδιά ελιάς που λειαίνονται με το χέρι σε χειροποίητους τροχούς για να αφαιρεθούν όλοι οι ρόζοι.
ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΕΛΙΑΣ: πολύ σπάνιο και εξαιρετικά δύσκολο να φτιαχτεί.
ΚΕΣΜΕ: προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, και την Τουρκία. Βρίσκεται 1500 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι ένα όμορφο, απλό κομπολόι που δεν επιδεικνύεται εύκολα.
ΠΑΛΙΣΣΑΝΔΡΟΣ: είναι το ξύλο ενός Αφρικάνικου δέντρου που μοιάζει με σίδερο. Είναι βαρύ και βουλιάζει όταν το βυθίσουμε στο νερό. Το βάρος του προέρχεται από τη ρητίνη που περιέχεται στους πόρους του. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλοίων αφού εμποδίζει την είσοδο του νερού στο σκάφος.
ΕΒΕΝΟΣ: είναι ένας θάμνος που βρίσκεται στους ποταμούς της Αφρικής και το ξύλο του χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πλήκτρων του πιάνου, αγαλμάτων, μουσικών οργάνων, επίπλων, κλπ.
ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ: βρίσκεται στην Ινδία, στην Αφρική και στην Αίγυπτο. Αναδύει μία πικρή αλλά ωραία ευωδιά. Οι Ινδοί το αγαπούν εξαιρετικά και το χρησιμοποιούν σε όλες τις εκφράσεις της ζωής τους-και ως υλικό για τα προσευχητάρια τους.
ΚΟΥΚ: είναι ο καρπός κάποιου είδους ξύλου. Πιο συχνά βρίσκεται στη Βραζιλία και σπανιότερα στην Ινδία και στην Αφρική.
ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ (κυπαρισσόμηλο): είναι ο καρπός ενός δέντρου που ονομάζεται «Το δέντρο του κομπολογιού». Ανήκει στην οικογένεια των πευκοειδών κωνοφόρων και βρίσκεται στην Ανατολική ορεινή Τουρκία, στην Πελοπόννησο, στη Συρία και φτάνει μέχρι την Τυνησία. Αυτό το δέντρο κάνει καρπούς κάθε δύο χρόνια. Η συλλογή των καρπών είναι πολύ δύσκολη, επίπονη και επικίνδυνη γιατί οι άκρες τους είναι κοφτερές και μυτερές στα πλαϊνά και μπορούν να τραυματίσουν. Από τη στιγμή της συλλογής τους και μετά υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία σκληρής χειρονακτικής εργασίας όπου και λειαίνονται και μετατρέπονται σε χάντρες με τις οποίες φτιάχνεται το κομπολόι. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της λείανσης (με αμμοβολή), μπορούμε να ενισχύσουμε τη μυρωδιά.