ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΤΟΥ
ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΒΟΛΟΓΗΤΩΝ


"ΓΕΝΙΚΑ"
1. Μετά την υπογραφή σας στην ιδρυτική διακήρυξη του "Τάγματος των Κομβολογητών" που αποτελεί συγχρόνως και αίτηση για την κατάταξή σας, το Τάγμα θα σας εφοδιάσει με το βιβλίο "Το κομπολόι και η ιστορία του" γραμμένο από τον Μ. Δάσκαλο Άρη Ευαγγελινό, μοναδική έκδοση στον κόσμο, που "μιλάει" για τον μέχρι τώρα άγνωστο "φίλο", και με ένα κομπολόι από τεχνητή ρητίνη με χειροποίητες χάντρες, πιστό αντίγραφο παλιού, που κατασκευάστηκε από το εργαστήρι του Μουσείου ειδικά για τα Μέλη. Και τα δύο μαζί θα πωλούνται στα Μέλη στην τιμή κόστους των 15€.

2. Εφόσον μελετήσετε πολύ καλά το βιβλίο και νοιώσετε το πρώτο "ερωτικό σκίρτημα" χαϊδεύοντας τον καινούργιο σας "σύντροφο", επικοινωνήστε μαζί μας για να ορισθεί συνάντηση για συνέντευξη με τον αρμόδιο Δάσκαλο του Τάγματος ώστε να γνωρίσουμε κι εμείς ποιος είστε, ποια η σχέση σας με το κομπολόι, και πόσο διατεθειμένος είστε να εργαστείτε για τη διάσωση και διάδοση του αληθινού συντρόφου -κομπολογιού-. Αν η συνάντηση δεν είναι εφικτή τότε γράψτε μας. Μπορούμε να "συζητήσουμε" και με αλληλογραφία...

3. Αμέσως ο Δάσκαλος θα αποφασίσει για την κατάταξή σας ή μη στο Τάγμα "νοιώθοντας" ότι μπορείτε να αναλάβετε "δράση" εφοδιάζοντάς σας με την ανάλογη ταυτότητα μέλους του Τάγματος των Κομβολογητών.
α) Με αυτή της πρώτης βαθμίδας του "Μαθητού" σε εσάς που δεν έχετε καμία "εμπειρία" αγγίγματος, χαϊδέματος ενός αληθινού κομπολογιού. Σε εσάς που ήδη έχετε κάποιο άθλιο "ομοίωμα" κομπολογιού, που νοιώθετε όμως ότι έχετε εξαπατηθεί και ψάχνετε το αληθινό αλλά δεν ξέρετε που και πώς…. Ή και σε εσάς ακόμα που έχετε ήδη ένα καλό κομπολόι, αγορασμένο ή από την οικογένειά σας αλλά οι γνώσεις σας είναι περιορισμένες.
β) Με αυτήν της δεύτερης βαθμίδας, του Εταίρου σε εσάς που έχετε πολύ καιρό στα χέρια σας και στην ψυχή σας παλιό, αληθινό σύντροφο, κομπολόι κατασκευασμένο πριν από το 1950, και οι γνώσεις σας είναι πολλές και σωστές και έχετε τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες με εμάς, για το μέλλον του.
γ) Η απονομή του τίτλου του Δασκάλου θα γίνεται μόνο από την σύνοδο των Δασκάλων όπως παρακάτω ορίζεται.

4. Σαν Μέλος του "Τάγματος των Κομβολογητών" πλέον, αρχίζουν αμέσως τα καθήκοντα και τα δικαιώματά σας που είναι τα εξής:

"ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ"
Κατά την διάρκεια της θητείας σας, που δεν μπορεί να είναι λιγότερη από ένα χρόνο, θα πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας γύρω από το αληθινό κομπολόι, είτε ξαναδιαβάζοντας το βιβλίο "Το κομπολόι και η ιστορία του" που όσες φορές το διαβάσετε τόσες καινούργιες "πτυχές" θα ανακαλύπτετε είτε μέσα από παλιές εγκυκλοπαίδειες ή βιβλία φυσικής ιστορίας, κυρίως για τα υλικά που φτιάχνονται οι χάντρες του αληθινού κομπολογιού π.χ. κεχριμπάρι (απολιθωμένη ρητίνη κωνοφόρων δένδρων), Γιούσουρι (μαύρο κοράλλι), φίλντισι (όστρακο), ελεφαντόδοντο, κέρατο, ξύλο κ.α. Υλικά που κάποτε είχαν ζωή… Δεν θα διστάζετε οποιαδήποτε ώρα και στιγμή να συμβουλεύεστε τον αρμόδιο για την εκπαίδευση Δάσκαλο για τις απορίες και τα ερωτηματικά που θα γεννώνται μέσα σας και δεν θα τελειώνουν ποτέ…
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσετε πολύ καλά το κομπολόι, τι είναι, από ποια υλικά και γιατί πρέπει οι χάντρες του να είναι φτιαγμένες. Όσο πιο πολλά γνωρίζετε τόσο πιο καλά μπορείτε να το προστατέψετε από τους εμπόρους κατασκευαστές που το κακοποιούν. Τόσο πιο πειστικό θα είναι το κήρυγμα σας.
Ιερό καθήκον σας να μεταδώσετε τις γνώσεις σας στους φίλους σας, τους γνωστούς σας, και σε όσους δεν ξέρουν και θέλουν να μάθουν.

"ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ"
Και εσείς Εταίροι δεν θα σταματήσετε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας, γιατί κανείς δεν μπορεί να μάθει όλα τα μυστικά του συντρόφου κομπολογιού τα τόσα καλά κρυμμένα.
Όμως κύριο και ιερό καθήκον σας είναι αυτό του "κήρυκα". Έχοντας στο ένα χέρι το βιβλίο και στο άλλο το παλιό σας κομπολόι θα διδάσκετε όπου και αν βρίσκεστε, ποιο είναι το αληθινό. Θα κοιτάτε τους ανθρώπους στα χέρια. Αν έχουν τον σωστό σύντροφο θα τους συγχαίρετε και θα τους καλείτε να καταταγούν στο Τάγμα. Αν όμως έχουν κάποιο από τα άθλια ομοιώματα τότε πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με αυτούς. Να τους δείξετε το αληθινό να τους το δώσετε να το "αγγίξουν", να τους πείσετε ότι παραπλανήθηκαν, και ότι πρέπει να έρθουν μαζί μας. Αυτοί οι φίλοι μας ενδιαφέρουν γιατί μας χρειάζονται...
Καθήκον σας είναι να ψάχνετε, να εντοπίζετε σε οποιαδήποτε μέρος της Γης, παλιά κομπολόγια, τα οποία αφού αποκτηθούν από το Μουσείο, συντηρηθούν, και αξιολογηθούν, θα εμπλουτίσουν την συλλογή του Μουσείου όσα πρέπει, και τα υπόλοιπα θα πωληθούν στο κόστος, μόνο στα μέλη του Τάγματος όπως παρακάτω περιγράφεται.

"ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ"
Το "Τάγμα των Κομβολογητών" για την καλύτερη λειτουργία του, χώρισε τις δραστηριότητες του σε τέσσερις τομείς.
Της εκπαίδευσης
Των Δημοσίων σχέσεων
Των Οικονομικών και
Των εσωτερικών υποθέσεων
Υπεύθυνος σε κάθε τομέα ορίζεται από το Τάγμα ο ανάλογος, με τις ικανότητές και τις γνώσεις του, Δάσκαλος.ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δάσκαλε που είσαι υπεύθυνος στον τομέα αυτό, θα πρέπει να φροντίζεις για την καλύτερη εκπαίδευση των Μαθητών και των Εταίρων, να είσαι συνεχώς "δίπλα τους" σε όλες τις απορίες και τα ερωτήματά τους. Θα "μελετάς" καινούργιες εκδόσεις βιβλίων και κάθε είδους εντύπου-βοηθήματος για την καλύτερη κατανόηση και προβολή του αληθινού κομπολογιού. Θα οργανώνεις ομιλίες - διαλέξεις σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Πολιτιστικούς συλλόγους και όπου αλλού μας προσκαλούν για την διάδοση και διάσωση του αληθινού κομπολογιού.

ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δάσκαλε που είσαι υπεύθυνος αυτού του πολύ σπουδαίου τομέα, θα είσαι σε συνεχή συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα με εκείνα που πιστεύουν και θέλουν να προβάλουν το έργο μας και να συμβάλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης.
Θα είσαι σε συνεχή επαφή με όλους τους Δήμος της χώρας και ιδιαίτερα με τα Πολιτιστικά Τμήματα αυτών, για την οργάνωση στην πόλη τους "Εβδομάδας παραδοσιακού κομπολογιού" με ομιλίες - διαλέξεις, ανάλογη μουσική, και έκθεση μέρους της σπάνιας συλλογής του Μουσείου κομπολογιού του Ναυπλίου.

ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επειδή το κόστος λειτουργίας του "Τάγματος των Κομβολογητών" καλύπτει εξολοκλήρου το Μουσείο, εσύ Δάσκαλε που είσαι υπεύθυνος του τομέα, υποχρεούσαι να ενημερώνεις εγκαίρων και με λεπτομερείς αιτιολογημένες καταστάσεις, το Μουσείο, για τα ετήσια έξοδα που απαιτούνται.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δάσκαλε του επίσης πολύ σπουδαίου τομέα των εσωτερικών, θα είσαι υπεύθυνος για την καλύτερη, την ιδανική οργάνωση και λειτουργία του Τάγματος. Δεν θα διστάσεις ποτέ να ζητήσεις την "έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας των Δασκάλων", αν νομίσεις ότι κάτι "στραβό" συμβαίνει.

Δάσκαλοι, είστε υποχρεωμένοι να συνεδριάζετε μια φορά τον μήνα για τα τρέχοντα θέματα. Η τελευταία του έτους που θα είναι "πανηγυρική", θα περιλαμβάνει τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, την βράβευση των καλύτερων Μαθητών και Εταίρων, και τις τυχόν προαγωγές των Μαθητών σε Εταίρους. Η προαγωγή Εταίρου σε Δάσκαλο που θα προκύπτει μόνο από έγγραφες και πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις της πλειοψηφίας των Δασκάλων, θα γίνεται σε ειδική συνεδρίαση "κεκλεισμένων των θυρών".

ΠΡΟΝΟΜΙΑ
Μέλη του "Τάγματος των Κομβολογητών", δεν θα έχετε μόνο καθήκοντα και υποχρεώσεις, αλλά πολλά και πολύ ενδιαφέροντα προνόμια. Το πιο σπουδαίο και μοναδικό, που πολλοί φίλοι του κομπολογιού στον κόσμο θα ήθελαν να το έχουν, είναι το εξής :
1. Το πωλητήριο του Μουσείου δεσμεύεται από σήμερα με την ίδρυση του "Τάγματος των Κομβολογητών", τα προς πώληση παλαιά κομπολόγια της περιόδου 1800-1950, να μην τα διαθέτει πλέον στο ευρύ κοινό, αλλά μόνον στα μέλη του Τάγματος και με την παρακάτω διαδικασία.
Περίπου μια φορά τον Μήνα και ανάλογα με το προς πώληση απόθεμα που το Μουσείο θα αποφασίζει, όλα ανεξαρτήτως τα μέλη θα λαμβάνουν με το ταχυδρομείο φάκελο με φωτογραφίες, περιγραφή, τιμές και κώδικες των προς διάθεση κομπολογιών.
Το μέλος που θα επιθυμεί κάποιο, θα μπορεί ή να προσέρχεται στο Μουσείο -απαραίτητα με την ταυτότητά του- ή με επιστολή ή fax συνοδευόμενα απαραίτητα με φωτοτυπία της ταυτότητάς του. Το κάθε κομπολόι θα συνοδεύεται με πιστοποιητικό γνησιότητας (προέλευση, υλικό, ηλικία κ.α.) Όλοι οι φάκελοι, το Μουσείο αναλαμβάνει την ευθύνη, να φθάσουν την ίδια μέρα στα Μέλη.
Έτσι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος σε ποια χέρια το κομπολόι-σύντροφος θα πηγαίνει.
2. Όλα τα Μέλη, με την επίδειξη της ταυτότητάς σας, θα μπορείτε να αγοράζετε από το πωλητήριο του Μουσείου κομπολόγια που έχουν κατασκευαστεί από το 1960 μέχρι σήμερα, με έκπτωση από 20% για τα παλαιότερα, έως 40% για τα καινούργια.

3. Οι Εταίροι που θα βραβεύεστε ως οι καλύτεροι "Μαχητές" της χρονιάς θα προάγεστε σε βοηθούς-αναπληρωτές Δασκάλων και θα δικαιούστε συμμετοχής στα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ταξίδια στους "Δρόμους του κομπολογιού" που οργανώνονται και ξεκινούν έξι φορές τον χρόνο από το Μουσείο, συνοδευόμενοι από τους Δασκάλους σας.
4. Μοναδικό προνόμιο που επίσης θα ζήλευαν πολλοί φίλοι του κομπολογιού είναι αυτό που επιτρέπει μόνο σε εσάς, τα Μέλη του "Τάγματος των Kομβολογητών", να παίρνετε στα χέρια σας και να "παίζετε" για λίγο, όποια κομπολόγια από την συλλογή του Μουσείου θέλετε, για εκπαιδευτικούς και εμπειρικούς λόγους, την ώρα που είναι κλειστό για το κοινό.
5. Τα Μέλη του Τάγματος δικαιούνται μαζί με τους φίλους που συνοδεύουν, δωρεάν είσοδο στο Μουσείο, όσες φορές το επιθυμούν.
6. Τέλος, όλα τα ενεργά* Μέλη του "Τάγματος των Kομβολογητών", κάθε επέτειο της ίδρυσής του, θα λαμβάνουν με το ταχυδρομείο, ένα κομπολόι δώρο, για τον εμπλουτισμό της συλλογής τους. Οι Μαθητές ένα καινούργιο, με χειροποίητες χάντρες, πιστό αντίγραφο παλιού, ειδικά κατασκευασμένο από το εργαστήρι του Μουσείου για την επέτειο. Οι Εταίροι ένα παλιό κομπολόι δεκαετίας 1960, από μείγμα κεχριμπαριού ή άλλου υλικού. Οι Δάσκαλοι ένα αυθεντικό της περιόδου 1880-1930.

* Ενεργό Μέλος είναι αυτό που βρίσκεται σε συχνή επαφή με το Τάγμα - είτε προσωπικά είτε με αλληλογραφία. Είναι αυτό που φέρνει προς κατάταξη, πάνω από ένα καινούργιο "φίλο" του κομπολογιού τον χρόνο. Είναι αυτό που "δουλεύει" αποδεδειγμένα για την διάσωση και διάδοση του αληθινού κομπολογιού.

Για εύκολη εκτύπωση του καταστατικού κάντε click εδώ,
και εκτυπώστε το νέο παράθυρο.
Ραλλού Γρομιτσάρη - Ελένη Ευαγγελινού
Σταϊκοπούλου 25
Ναύπλιο 21100
Τηλ. - Fax : (27520) 21618
e-mail :
komuseum@otenet.gr
Αν δεν βλέπετε το μενού, κάντε click εδώ